Spotkanie z inż. Wojciechem Sowińskim
07-04-2014
2 kwietnia 2014 r. w godzinach popołudniowych, w Instytucie Rolnictwa odbył się wykład na temat mikrobiologii i jej zastosowania w rolnictwie oraz na temat zagrożeń wynikających ze stosowania nawozów sztucznych w produkcji rolniczej.
Wykład był prowadzony przez inż. Wojciecha Sowińskiego, który swoje przemówienie oparł na własnych, długoletnich badaniach prowadzonych w różnych gospodarstwach rolniczych. Pan Wojciech przedstawił studentom zalety rolnictwa organicznego, którego jest zwolennikiem i do którego szczerze zachęcał.
Pan inżynier oprócz prowadzenia własnych badań zajmuje się również doradztwem oraz sprzedażą i dystrybucją preparatów mikrobiologicznych dla rolnictwa. Jak sam twierdzi tego typu produkty pobudzają prawidłowe procesy zachodzące w glebie oraz mają pozytywny wpływ na jej produktywność, wzrost i rozwój roślin, a co więcej pozwalają na obniżenie kosztów produkcji. Zdaniem prelegenta preparaty te wzbogacają glebę w elementy i związki użyźniające, chroniąc ją równocześnie przed rozwojem różnego rodzaju chorób.
Autor: Ilona Czopor